Safety evaluation of the food enzyme beta‐amylase obtained from soybean (Glycine max) - ToxAlim Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue EFSA Journal Année : 2017

Safety evaluation of the food enzyme beta‐amylase obtained from soybean (Glycine max)

Vittorio Silano
  • Fonction : Auteur
Claudia Bolognesi
  • Fonction : Auteur
Laurence Castle
  • Fonction : Auteur
Paul Fowler
  • Fonction : Auteur
Roland Franz
  • Fonction : Auteur
Konrad Grob
  • Fonction : Auteur
Rainer Gürtler
  • Fonction : Auteur
Trine Husøy
  • Fonction : Auteur
Sirpa Kärenlampi
  • Fonction : Auteur
Wim Mennes
  • Fonction : Auteur
Maria Rosaria Milana
  • Fonction : Auteur
André Penninks
  • Fonction : Auteur
Andrew Smith
  • Fonction : Auteur
Christina Tlustos
  • Fonction : Auteur
Detlef Wölfle
  • Fonction : Auteur
Holger Zorn
  • Fonction : Auteur
Corina‐aurelia Zugravu
  • Fonction : Auteur
Andrew Chesson
  • Fonction : Auteur
Boet Glandorf
  • Fonction : Auteur
Lieve Herman
  • Fonction : Auteur
Klaus‐dieter Jany
  • Fonction : Auteur
Francesca Marcon
  • Fonction : Auteur
Davide Arcella
  • Fonction : Auteur
Zoltán Divéki
  • Fonction : Auteur
Yi Liu
  • Fonction : Auteur
Kim René Rygaard Nielsen
  • Fonction : Auteur
Karl‐heinz Engel
  • Fonction : Auteur

Résumé

The food enzyme considered in this opinion is a beta-amylase (EC 3.2.1.2) from soybean submitted by Nagase (Europa) GmbH. This beta-amylase is intended to be used in the starch processing for maltose syrup production and the manufacture of a Japanese rice cake type. Based on the maximum use levels recommended for the respective food processes, dietary exposure to the food enzyme-total organic solids (TOS) was estimated on the basis of Japanese consumption data. Conservative average infant formula consumption, as reported in the EFSA Draft Guidance on risk assessment of substances present in food intended for infants below 16 weeks of age, was used to estimate the exposure to a fraction of soybean comparable to the food enzyme-TOS, resulting from the consumption of soybeanderived foods. The exposure estimate to the food enzyme-TOS was found to be lower than the comparable fraction from the source material. Potential allergenicity of the beta-amylase was evaluated by searching for similarity of the amino acid sequence to those of known allergens, and no match was found. The b-amylase is produced from soybean, which is a known allergenic food. Japanese rice cake, consequently, may contain traces of soybean allergens, which may give rise to safety concerns in soybean-allergic consumers. Based on the origin of the food enzyme from edible parts of soybean, the manufacturing process, the compositional and biochemical data provided and the dietary intake estimates, the Panel concluded that this food enzyme does not give rise to safety concerns under the intended conditions of use, except that Japanese rice cake produced with this food enzyme may contain traces of soybean allergens.
Fichier principal
Vignette du fichier
10.2903_j.efsa.2017.4757_1.pdf (801.83 Ko) Télécharger le fichier
Origine : Fichiers éditeurs autorisés sur une archive ouverte
Loading...

Dates et versions

hal-01607307 , version 1 (26-05-2020)

Identifiants

Citer

. Efsa Panel On Food Contact Materials, Enzymes, Flavourings And Processing Aids (cef), Vittorio Silano, Claudia Bolognesi, Laurence Castle, Jean Pierre J. P. Cravedi, et al.. Safety evaluation of the food enzyme beta‐amylase obtained from soybean (Glycine max). EFSA Journal, 2017, 15 (5), 13 p. ⟨10.2903/j.efsa.2017.4757⟩. ⟨hal-01607307⟩
118 Consultations
70 Téléchargements

Altmetric

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More