Safety evaluation of the food enzyme xylanase from a genetically modified Bacillus subtilis strain TD160(229) - ToxAlim Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue EFSA Journal Année : 2018

Safety evaluation of the food enzyme xylanase from a genetically modified Bacillus subtilis strain TD160(229)

Vittorio Silano
  • Fonction : Auteur
Claudia Bolognesi
  • Fonction : Auteur
Laurence Castle
  • Fonction : Auteur
Kevin Chipman
  • Fonction : Auteur
Paul Fowler
  • Fonction : Auteur
Roland Franz
  • Fonction : Auteur
Konrad Grob
  • Fonction : Auteur
Rainer Gürtler
  • Fonction : Auteur
Trine Husøy
  • Fonction : Auteur
Sirpa Kärenlampi
  • Fonction : Auteur
Wim Mennes
  • Fonction : Auteur
Maria Rosaria Milana
  • Fonction : Auteur
Karla Pfaff
  • Fonction : Auteur
Gilles Rivière
Jannavi Srinivasan
  • Fonction : Auteur
Christina Tlustos
  • Fonction : Auteur
Detlef Wölfle
  • Fonction : Auteur
Holger Zorn
  • Fonction : Auteur
Andrew Chesson
  • Fonction : Auteur
Boet Glandorf
  • Fonction : Auteur
Lieve Herman
  • Fonction : Auteur
Klaus‐dieter Jany
  • Fonction : Auteur
Francesca Marcon
  • Fonction : Auteur
Andre Penninks
  • Fonction : Auteur
Andrew Smith
  • Fonction : Auteur
Margarita Aguilera‐gomez
  • Fonction : Auteur
Magdalena Andryszkiewicz
  • Fonction : Auteur
Davide Arcella
  • Fonction : Auteur
Natalia Kovalkovicova
  • Fonction : Auteur
Yi Liu
  • Fonction : Auteur
Joaquim Maia
  • Fonction : Auteur
Karl‐heinz Engel
  • Fonction : Auteur

Résumé

The food enzyme considered in this opinion is an endo-1,4-beta-xylanase (EC 3.2.1.8) produced with a genetically modified Bacillussubtilis strain from Puratos N.V. (Belgium). The genetic modifications do not raise safety concerns. The food enzyme contains neither the production organism nor recombinant DNA. The endo-1,4-beta-xylanase is intended to be used in baking processes. Based on the maximum use levels recommended for the baking processes, dietary exposure to the food enzyme-total organic solids (TOS) was estimated on the basis of individual data from the EFSA Comprehensive European Food Consumption Database. This exposure estimate is up to 0.008 mg TOS/kg body weight per day in European populations. The food enzyme did not induce gene mutations in bacteria nor clastogenic activity in human lymphocytes. Therefore, there is no concern with respect to genotoxicity. The subchronic toxicity was assessed by means of a repeated dose 90-day oral toxicity study in rodents. A no observed adverse effect level was derived, which, compared with the dietary exposure, results in a sufficiently high margin of exposure. The allergenicity was evaluated by searching for similarity of the amino acid sequence to those of known allergens; no matches were found. The Panelconsidered that there are no indications for food allergic reactions to this xylanase. Based on the microbial source, genetic modifications performed, the manufacturing process, the compositional and biochemical data provided, the findings in the toxicological studies and allergenicity assessment, this food enzyme does not give rise to safety concerns under the intended conditions of use.
Fichier principal
Vignette du fichier
j.efsa.2018.5008_1.pdf (1.14 Mo) Télécharger le fichier
Origine : Fichiers éditeurs autorisés sur une archive ouverte
Loading...

Dates et versions

hal-02622032 , version 1 (26-05-2020)

Identifiants

Citer

Vittorio Silano, Claudia Bolognesi, Laurence Castle, Kevin Chipman, Jean Pierre J. P. Cravedi, et al.. Safety evaluation of the food enzyme xylanase from a genetically modified Bacillus subtilis strain TD160(229). EFSA Journal, 2018, 16 (1), 20 p. ⟨10.2903/j.efsa.2018.5008⟩. ⟨hal-02622032⟩
16 Consultations
101 Téléchargements

Altmetric

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More