Safety of ethyl acrylate to be used as flavouring - ToxAlim Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue EFSA Journal Année : 2017

Safety of ethyl acrylate to be used as flavouring

Vittorio Silano
  • Fonction : Auteur
Claudia Bolognesi
  • Fonction : Auteur
Laurence Castle
  • Fonction : Auteur
Kevin Chipman
  • Fonction : Auteur
Karl‐heinz Engel
  • Fonction : Auteur
Paul Fowler
  • Fonction : Auteur
Roland Franz
  • Fonction : Auteur
Konrad Grob
  • Fonction : Auteur
Rainer Gürtler
  • Fonction : Auteur
Trine Husøy
  • Fonction : Auteur
Sirpa Kärenlampi
  • Fonction : Auteur
Maria Rosaria Milana
  • Fonction : Auteur
Karla Pfaff
  • Fonction : Auteur
Gilles Rivière
Jannavi Srinivasan
  • Fonction : Auteur
Christina Tlustos
  • Fonction : Auteur
Detlef Wölfle
  • Fonction : Auteur
Holger Zorn
  • Fonction : Auteur
Romualdo Benigni
  • Fonction : Auteur
Mona‐lise Binderup
  • Fonction : Auteur
Leon Brimer
  • Fonction : Auteur
Francesca Marcon
  • Fonction : Auteur
Daniel Marzin
  • Fonction : Auteur
Pasquale Mosesso
  • Fonction : Auteur
Gerard Mulder
  • Fonction : Auteur
Agneta Oskarsson
  • Fonction : Auteur
Camilla Svendsen
  • Fonction : Auteur
Maria Anastassiadou
  • Fonction : Auteur
Maria Carfì
  • Fonction : Auteur
Siiri Saarma
  • Fonction : Auteur
Wim Mennes
  • Fonction : Auteur

Résumé

The EFSA Panelon Food Contact Materials, Enzymes, Flavourings and Processing Aids (CEF Panel) was requested by the European Commission according to Art. 29 1(a) of the Regulation (EC) No178/2002 to carry out a review of existing literature on the safety of ethyl acrylate [FL-no: 09.037] when used as a flavouring substance. Ethyl acrylate [FL-no: 09.037] was evaluated in 2010 by EFSA in FGE.71 as a flavouring substance, based on the 2006 JECFA evaluation. The Panelconcluded that ethyl acrylate was of no safety concern at estimated level of intake as flavouring substance based on the Maximised Survey-Derived Daily Intake (MSDI) approach. The Panelhas evaluated the new literature available and any previous assessments performed by JECFA (2006) and EFSA (2010). Moreover, new data on the use levels of ethyl acrylate as flavouring substance have been provided. For use as flavouring substance, the chronic dietary exposure estimated using the added portions exposure technique (APET), is calculated to be 3,545 mu g/person per day for a 60-kg adult and 2,233 mu g/person per day for a 15-kg 3-year-old child. Exposure from food contact materials may be up to 6,000 mu g/person per day. The Panelconsidered that based on the available data, which covers all relevant genetic endpoints (i.e.gene mutations, structural and numerical chromosomal aberrations) there is no concern with respect to genotoxicity of ethyl acrylate. The Panelevaluated the available carcinogenicity studies conducted in rats and mice and agreed with the NTP evaluation (1998) concluding that the forestomach squamous cell papilloma and carcinoma observed in rodents were not relevant to humans. Additionally, there was no evidence of systemic toxicity in short-term and subchronic toxicity studies. Therefore, the Pane lconcluded that there is no safety concern for the use of ethyl acrylate as a flavouring substance, under the intended conditions of use.
Fichier principal
Vignette du fichier
j.efsa.2017.5012_1.pdf (1.26 Mo) Télécharger le fichier
Origine : Fichiers éditeurs autorisés sur une archive ouverte

Dates et versions

hal-02624050 , version 1 (26-05-2020)

Identifiants

Citer

Vittorio Silano, Claudia Bolognesi, Laurence Castle, Kevin Chipman, Jean Pierre J. P. Cravedi, et al.. Safety of ethyl acrylate to be used as flavouring. EFSA Journal, 2017, 15 (11), 29 p. ⟨10.2903/j.efsa.2017.5012⟩. ⟨hal-02624050⟩
15 Consultations
33 Téléchargements

Altmetric

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More