Safety evaluation of the food enzyme maltogenic amylase from a genetically modified Bacillus subtilis (strain NZYM‐SM) - Université Toulouse III - Paul Sabatier - Toulouse INP Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue EFSA Journal Année : 2018

Safety evaluation of the food enzyme maltogenic amylase from a genetically modified Bacillus subtilis (strain NZYM‐SM)

Vittorio Silano
  • Fonction : Auteur
Claudia Bolognesi
  • Fonction : Auteur
Laurence Castle
  • Fonction : Auteur
Kevin Chipman
  • Fonction : Auteur
Paul Fowler
  • Fonction : Auteur
Roland Franz
  • Fonction : Auteur
Konrad Grob
  • Fonction : Auteur
Rainer Gürtler
  • Fonction : Auteur
Trine Husøy
  • Fonction : Auteur
Sirpa Kärenlampi
  • Fonction : Auteur
Wim Mennes
  • Fonction : Auteur
Maria Rosaria Milana
  • Fonction : Auteur
Karla Pfaff
  • Fonction : Auteur
Gilles Rivière
Jannavi Srinivasan
  • Fonction : Auteur
Christina Tlustos
  • Fonction : Auteur
Detlef Wölfle
  • Fonction : Auteur
Holger Zorn
  • Fonction : Auteur
Andrew Chesson
  • Fonction : Auteur
Boet Glandorf
  • Fonction : Auteur
Lieve Herman
  • Fonction : Auteur
Klaus‐dieter Jany
  • Fonction : Auteur
Francesca Marcon
  • Fonction : Auteur
Andre Penninks
  • Fonction : Auteur
Andrew Smith
  • Fonction : Auteur
Henk van Loveren
  • Fonction : Auteur
Margarita Aguilera‐gomez
  • Fonction : Auteur
Magdalena Andryszkiewicz
  • Fonction : Auteur
Davide Arcella
  • Fonction : Auteur
Natalia Kovalkovicova
  • Fonction : Auteur
Yi Liu
  • Fonction : Auteur
Karl‐heinz Engel
  • Fonction : Auteur

Résumé

The food enzyme considered is a maltogenic amylase (glucan 1,4-beta-maltohydrolase; EC 3.2.1.133) produced with the genetically modified Bacillus subtilis strain NZYM-SM by Novozymes A/S. The food enzyme contains neither the production organism nor recombinant DNA. The maltogenic amylase is intended for use in baking processes and starch processing for glucose syrups production. Based on the maximum use levels recommended for the food processes and individual consumption data from the EFSA Comprehensive European Food Consumption Database, dietary exposure to the food enzyme-Total Organic Solids (TOS) was estimated to be up to 0.168 mg T'OS/kg body weight (bw) per day in European populations. The food enzyme did not induce gene mutations in bacteria or chromosomal aberrations in human lymphocytes. The subchronic toxicity was assessed by means of a repeated dose 90-day oral toxicity study in rodents. A no observed adverse effect level (NOAEL) was derived (320 mg TOS/kg bw per day), which, compared with the dietary exposure, results in a sufficiently high margin of exposure. The allergenicity was evaluated by searching for similarity of the amino acid sequence to those of known allergens. Three matches to occupational respiratory allergens were found, however, the Panel considered that there are no indications for food allergic reactions to the food enzyme. Based on the genetic modifications performed, the manufacturing process, the compositional and biochemical data provided, the dietary exposure assessment, the findings in the toxicological studies and allergenicity assessment, the Panel concluded that the food enzyme maltogenic amylase from Bacillus subtilis strain NZYM-SM does not give rise to safety concerns under the intended conditions of use.
Fichier principal
Vignette du fichier
j.efsa.2018.5171_1.pdf (1.2 Mo) Télécharger le fichier
Origine : Fichiers éditeurs autorisés sur une archive ouverte
Loading...

Dates et versions

hal-02624532 , version 1 (26-05-2020)

Identifiants

Citer

. Efsa Panel On Food Contact Materials, Enzymes, Flavourings And Processing Aids (cef), Vittorio Silano, Claudia Bolognesi, Laurence Castle, Kevin Chipman, et al.. Safety evaluation of the food enzyme maltogenic amylase from a genetically modified Bacillus subtilis (strain NZYM‐SM). EFSA Journal, 2018, 16 (5), 21 p. ⟨10.2903/j.efsa.2018.5171⟩. ⟨hal-02624532⟩
32 Consultations
45 Téléchargements

Altmetric

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More